home

inspirerende dru-yoga, dans cursussen & vakanties

 

Frankrijk - La Maison Neuve

flamencoweek dans, gitaar, zang en cajon 12 - 19 augustus 2018

STEL UW VRAAG / AANMELDEN VIA MAIL
telefoon / sms 06 - 183 39 912

 

 

Geniet van een inspirerende Flamenco zomerweek op het prachtige landgoed 'La Maison Neuve'. In deze week krijg je de kans om te genieten van de natuur en expressie te geven aan je passie en eigenheid via de flamenco en kun je tot rust komen in de natuur en met yoga of qi gong. Volgens deelnemers is de combinatie met gitaar zang, dans en cajon fantastisch.

 

 

Yoga of Qi Gong
Voor de liefhebbers beginnen we de dag met beweging in de vorm van Yoga of flamenco Qi Gong om wakker te worden, te genieten van de natuur en het lichaam en de geest voor te bereiden op de dans.

 

flamencodans door Antje Herber
In de flamencodanslessen wordt veel aandacht gegeven aan het samenspel van muziek en dans. De lessen worden op 2 niveau's gegeven: het gevorderd niveau leert een Alegrías choreografie met alle onderdelen die daarbij horen. Naast het leren van techniek en swingend materiaal wordt veel ruimte gegeven voor het opbouwen van zelfvertrouwen om echt te gaan dansen en toe te komen aan persoonlijke expressie.

 

Voor beginners en andere geïnteresseerden (alle niveau's) wordt de 'Flamenco Por Fiësta' les aangeboden. Dit speelt in op de manier hoe flamenco in Spanje beleefd wordt, in de familie, bij een feest, in een bar of op een plein, op een informele, intuïtieve manier. Hier komen naast ritme, bodypercussie en stemgebruik ook korte stukjes zang en dans aan bod (Tangos festeros). In deze les praktiseren wij flamenco als fysieke muzikale expressie d.w.z. beweging, bodypercussie, stemgeluid, palmas (swingend klappen). De les is open voor iedereen! Je leert swingen in een flamenco ritme, zingen (refreinen, makkelijke coupletten) en laagdrempelig dansen. Na het proeven (1-2 dagen) kun je ook 1 'partij' kiezen: die van zang/ritme of dans.

 

Er is veel aandacht voor de sfeer, onderlinge samenwerking en het contact onder elkaar.

 

 

flamencozang door Antje Herber
Naast de zang in de Flamenco por Fiesta les wordt ook een 'echte' flamenco zangles voor deelnemers aangeboden, die ervaring met het ritme van 12 tellen hebben. Om met de dansgroep samen te kunnen werken hebben we ook hier voor het thema 'Alegrías' gekozen! Alegrias is een vrolijke en speelse flamencovorm, die veel in de stad Cadiz voorkomt. Je krijgt het zonnige gevoel er gratis bij geleverd ;-) De zang is zeer ritmisch en ook stemtechnisch een mooie uitdaging voor mensen met zang- en/of flamenco-ervaring.

 

Iedere dag staat ook een 'interactief' moment op het rooster waar het samenspel tussen zang, gitaar en dans, en het percussief begeleiden met cajon en palmas onder begeleiding van een docent gepraktiseerd wordt. Dit is een van de unieke elementen van deze flamencoweek, want je leert hier hoe je het echt zelf kan doen, met een beetje 'coaching' ;-)
meer informatie over Antje

 

flamenco gitaarcursus halfgevorderden/ gevorderden door Jürgen Rijkers

In de flamenco gitaarlessen wordt veel aandacht besteed aan het samenspel met de dansers. Alle gitaarlessen zijn voor mensen met enige speelervaring, niet voor beginners!
Er wordt op twee niveau's les gegeven:

  • Het gevorderd niveau leert een Alegrías te spelen om de dans te begeleiden.
  • Het midden niveau leert Tangos por Fiësta spelen.

Naast het leren van techniek, wordt aandacht gegeven aan improvisatie en inspelen op de dans of zang. Je leert hoe flamenco in Spanje beleefd wordt, met als doel om een 'juerga', een flamencofeestje te bouwen. Er is daarbij veel aandacht voor de groove, de soniquete, de ritmische opvatting van deze muziek en met op het juiste moment precies dát doen wat de muziek nodig heeft, zodat het echt een aanvulling wordt op de zang/dans.
meer informatie over Jürgen

 

flamenco cajoncursus beginners/ halfgevorderden/ gevorderden door Sebastiaan de Vries
Elke middag is er de mogelijkheid om cajonles te nemen. Er wordt op twee niveau's les gegeven:

  • De beginners leren Tangos por Fiësta spelen.
  • De gevorderden leren de Alegrías spelen en leren ook de dansers te begeleiden.

Volgens de beroemde dirigent Hans von Bülow begint alles met ritme: leven, muziek en dans. Een cajonworkshop mag dan ook niet ontbreken in een flamencoweek. Als danser of gitarist is het goed om bezig te zijn met het ritme van de muziek, om het ritme je meer eigen te maken en de muziek daardoor beter te begrijpen. Naast het leren van de ritmes, ervaren de meeste dansers en gitaristen het cajon spelen als heel ontspannend. Je hoofd even helemaal leeg maken en opgaan in het ritme!
Aan het eind van de week is er een eindoptreden en samenspel met dansers en gitaristen.
meer informatie over Sebastiaan

 

globaal programma (uitgebreid programma in deze bijlage)

 

Duende (het magische moment in de Flamenco, waarop zanger, danser, gitarist volledig opgaan in de muziek, de dans en het moment).

 

Tijdens de week is er een peña, waar je de ziel van de flamenco kan ontdekken.

 

Voor liefhebbers is er op zondagmiddag een rondleiding door de Nederlandstalige kasteelheer.
Dinsdag- of woensdagavond is er Peña.
Woensdag is de vrije middag en donderdag gaan we uit eten.

 

De week begint op zaterdag 12 augustus om 20:00 uur met kennismaken en een avondmaaltijd.
Je kunt vanaf 17:00 uur aankomen.

 

Zaterdag 19 augustus is de week afgelopen na het ontbijt en afscheid.
Je kunt tot 10.00 uur in de kamers en tot 12:00 uur op het terrein blijven.
Tijdens het ontbijt kun je een lunch klaarmaken om mee te nemen.